Alarmantno stanje u kulturi!!!

Foto: Protest zaposlenih u kulturi ispred Ministartsva

Ministarstvo kulture Republike Srbije još uvek nije objavilo rezultate konkursa za podršku projektima i programima u oblasti kulture a Grad Beograd konkurse za programe u kulturi za 2024. godinu nije ni raspisao.

Saopštenje NKSS-a, AICA-e, Stanice i Bazaarta povodom kašnjenja konkursnih procedura za 2022. godinu Ministarstva kulture i informisanja

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – sekcija Srbije, Stanica Servis za savremeni ples i Bazaart, reprezentativno udruženje u kulturi, upućuju zajednički javni apel Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije da hitno objave rezultate javnih konkursa za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata organizacija civilnog društva (ali i drugih aktera u kulturi) budući da se kasni sa pravovremenom realizacijom konkursne procedure, na šta je Asocijacija NKSS u aprilu i decembru 2021. skretala pažnju javnim saopštenjima.

Zajedničko saopštenje NKSS-a, AICA-e i STANICE povodom konkursnih procedura za 2022. godinu Ministarstva kulture i informisanja i ostalih nadležnih institucija

Asocijacija NKSS, AICA i STANICA oštro osuđuju izmene člana 11. u novom Zakonu o kulturi po kojem je nadležnim institucijama omogućeno da konkurse raspisuju umesto 30 najkasnije 60 dana od usvajanja budžeta za narednu godinu, kao i realizacijom konkursne procedure za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata organizacija civilnog društva i drugih aktera u kulturi.

In memoriam: Gordana Dobrić (1953 – 2021)

Gordana Dobrić, istoričarka umetnosti i članica Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija, bila je kustoskinja Memorijalnog centra „Josip Broz Tito“ (1986-1992) i kustoskinja Likovne galerije u Kulturnom centru Beograda (2000-2019).

In memoriam: Bela Duranci (1931 – 2021)

Bela Duranci, istoričar umetnosti i počasni član Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija, bio je kustos Gradskog muzeja Subotica, jedan od osnivača „Likovnog susreta“, kao i Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.