Saopštenja za javnost

29. mart 2023.

Ivana Simeonović Ćelić, istoričarka umetnosti i članica Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija, bila je profesorka na Fakultetu likovnih umetnosti i direktorka Muzeja Zepter.

8. april 2022.

Uprkos obećanjima Ministarstva kulture i informisanja da će rezultati konkursa biti objavljeni na zvaničnoj internet strani Ministarstva najkasnije 60 dana od isteka roka za podnošenje prijava, podnosioci projekata ni šira javnost i dalje nisu obavešteni o rezultatima konkursa.

Iznova zahtevamo od nadležnih institucija da hitno izmene postavljene zakonske procedure i konkursne mehanizme u pravcu ubrzanja njihove realizacije, a ne prolongiranja, kako bi programi i projekti mogli da počnu sa realizacijom u prvom mesecu godine za koju se konkuriše.

27. februar 2022.

Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija izražava svoju solidarnost sa stanovništvom Ukrajine, i osuđuje agresiju Ruske federacije na teritoriju ove suverene zemlje.

Svim koleginicama i kolegama ukrajinske AICA, i svima drugima koji deluju u domenu umetnosti i kulture, a koji su pogođeni ratom, poručujemo da smo uz njih.

22. decembar 2021.

Međunarodno udruženje likovnih kritičara – Sekcija Srbija (AICA-Srbija), Stanica – Servis za savremeni ples, i Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) oštro osuđuju izmene člana 11. u novom Zakonu o kulturi po kojem je nadležnim institucijama omogućeno da konkurse raspisuju umesto 30 najkasnije 60 dana od usvajanja budžeta za narednu godinu, kao i zakasnelu realizaciju konkursne procedure za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata organizacija civilnog društva i drugih aktera u kulturi.

26. septembar 2021.

Gordana Dobrić, istoričarka umetnosti i članica Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija, bila je kustoskinja Memorijalnog centra „Josip Broz Tito“ (1986-1992) i kustoskinja Likovne galerije u Kulturnom centru Beograda (2000-2019)

4. jul 2021.

Bela Duranci, istoričar umetnosti i počasni član Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija, bio je kustos Gradskog muzeja Subotica, jedan od osnivača „Likovnog susreta“, kao i Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

30. maj 2021.

Međunarodno udruženje likovnih kritičara – AICA-Srbija, ULUS, SULUV, Stanica, NKSS, u udruženom protestnom saopštenju, najoštrije osuđuju bahato ponašanje predstavnika Gradske uprave Grada Niša i potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, zbog prekida izložbe umetnika Radoša Antonijevića “O koristi i šteti istorije za život” u Oficirskom domu u Nišu, zarad organizovanja sastanka ministarke sa načelnicima okruga na temu energetske efikasnosti.

21. mart 2021.

Apelujemo na nadležne institucije i upravu grada Beograda da usvoje predlog Udruženja likovnih umetnika Srbije i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu da nedavno preminuli umetnik Slobodan Era Milivojević bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

2. novembar 2020.

Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA-sekcija Srbija upućuje oštar protest povodom odluke o uklanjanju umetničkog rada Zorana Todorovića “Toplina” sa izložbe “Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993 – 2019” zbog otvaranja muzejskog kafea, kao i uklanjanja dela postavke zbog postavljanja izložbe venčanica Žan-Pola Gotjea.

16. oktobar 2020.

AICA međunarodno udruženje likovnih kritičara – Sekcija Srbija izražava oštar protest povodom Saopštenja Ministarstva kulture i informisanja u vezi sa hajkom na izložbu u Umetničkoj galeriji Stara kapetanija u Zemunu koja je dovela do vandalizacije galerije i izloženih radova.

Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – Sekcija Srbije aktivno radi od osnivanja 1955. godine.

Udruženje likovnih kritičara je dobrovoljno, neprofitno, nestranačko i nepolitičko udruženje koje okuplja likovne kritičare i kustose čije se stručne i profesionalne delatnosti odnose na kritiku i pisanje tekstova o umetnosti u medijima, na edukaciju, na pripremu i realizaciju izložbi, a radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva na polju razvoja i unapređenja moderne i savremene umetnosti.