Saopštenja za javnost

23. april 2024.

Ministarstvo kulture Republike Srbije još uvek nije objavilo rezultate konkursa za podršku projektima i programima u oblasti kulture a Grad Beograd konkurse za programe u kulturi za 2024. godinu nije ni raspisao. Tražimo hitno uspostavljanje dostojanstvenih uslova rada za sve umetnice i umetnike. javnost rada institucija, javne i transparentne konkurse za kulturu, učešće u procesima donošenja odluka o kulturi grada Beograda, na republičkom, pokrajnskom i lokalnom nivou.

8 mart 2024.

Pogledajte rezultate Konkursa za rezidencijalni program SULUJ “Međunarodni grad umetnosti – Cité internationale des arts” u Parizu i konačnu odluku o učesnicima u periodu april 2024 – april 2025.

15. januar 2024.

Savez udruženja likovnih umetnika Jugoslavije (SULUJ) raspisuje poziv za učešće u rezidencijalnom programu Međunarodni grad umetnosti – Cité internationale des arts u Parizu, u periodu april 2024 – april 2025. godine. Dva termina biće dodeljena likovnim kritičarima, kustosima, istoričarima umetnosti, kao i istraživačima koji su članovi AICA Serbia.

14. decembar 2023.

Jasna Tijardović, istoričarka umetnosti, bila je kustoskinja u Muzeju savremene umetnosti Beograd i počasna članica Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija.

29. mart 2023.

Ivana Simeonović Ćelić, istoričarka umetnosti i članica Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija, bila je profesorka na Fakultetu likovnih umetnosti i direktorka Muzeja Zepter.

8. april 2022.

Iznova zahtevamo od nadležnih institucija da hitno izmene postavljene zakonske procedure i konkursne mehanizme u pravcu ubrzanja njihove realizacije, a ne prolongiranja, kako bi programi i projekti mogli da počnu sa realizacijom u prvom mesecu godine za koju se konkuriše.

27. februar 2022.

Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija izražava svoju solidarnost sa stanovništvom Ukrajine, i osuđuje agresiju Ruske federacije na teritoriju ove suverene zemlje.

Svim koleginicama i kolegama ukrajinske AICA, i svima drugima koji deluju u domenu umetnosti i kulture, a koji su pogođeni ratom, poručujemo da smo uz njih.

22. decembar 2021.

Međunarodno udruženje likovnih kritičara – Sekcija Srbija (AICA-Srbija), Stanica – Servis za savremeni ples, i Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) oštro osuđuju izmene člana 11. u novom Zakonu o kulturi po kojem je nadležnim institucijama omogućeno da konkurse raspisuju umesto 30 najkasnije 60 dana od usvajanja budžeta za narednu godinu, kao i zakasnelu realizaciju konkursne procedure za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata organizacija civilnog društva i drugih aktera u kulturi.

26. septembar 2021.

Gordana Dobrić, istoričarka umetnosti i članica Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija, bila je kustoskinja Memorijalnog centra „Josip Broz Tito“ (1986-1992) i kustoskinja Likovne galerije u Kulturnom centru Beograda (2000-2019)

4. jul 2021.

Bela Duranci, istoričar umetnosti i počasni član Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija, bio je kustos Gradskog muzeja Subotica, jedan od osnivača „Likovnog susreta“, kao i Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

30. maj 2021.

Međunarodno udruženje likovnih kritičara – AICA-Srbija, ULUS, SULUV, Stanica, NKSS, u udruženom protestnom saopštenju, najoštrije osuđuju bahato ponašanje predstavnika Gradske uprave Grada Niša i potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, zbog prekida izložbe umetnika Radoša Antonijevića “O koristi i šteti istorije za život” u Oficirskom domu u Nišu, zarad organizovanja sastanka ministarke sa načelnicima okruga na temu energetske efikasnosti.

21. mart 2021.

Apelujemo na nadležne institucije i upravu grada Beograda da usvoje predlog Udruženja likovnih umetnika Srbije i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu da nedavno preminuli umetnik Slobodan Era Milivojević bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

2. novembar 2020.

Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA-sekcija Srbija upućuje oštar protest povodom odluke o uklanjanju umetničkog rada Zorana Todorovića “Toplina” sa izložbe “Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993 – 2019” zbog otvaranja muzejskog kafea, kao i uklanjanja dela postavke zbog postavljanja izložbe venčanica Žan-Pola Gotjea.

16. oktobar 2020.

AICA međunarodno udruženje likovnih kritičara – Sekcija Srbija izražava oštar protest povodom Saopštenja Ministarstva kulture i informisanja u vezi sa hajkom na izložbu u Umetničkoj galeriji Stara kapetanija u Zemunu koja je dovela do vandalizacije galerije i izloženih radova.

Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – Sekcija Srbije aktivno radi od osnivanja 1955. godine.

Udruženje likovnih kritičara je dobrovoljno, neprofitno, nestranačko i nepolitičko udruženje koje okuplja likovne kritičare i kustose čije se stručne i profesionalne delatnosti odnose na kritiku i pisanje tekstova o umetnosti u medijima, na edukaciju, na pripremu i realizaciju izložbi, a radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva na polju razvoja i unapređenja moderne i savremene umetnosti.