Saopštenje AICA-Srbija povodom odbijanja zahteva za prepoznavanje značaja umetnika Ere Milivojevića dodeljivanjem mesta u Aleji zaslužnih građana

Apelujemo na nadležne institucije i upravu grada Beograda da usvoje predlog Udruženja likovnih umetnika Srbije i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu da nedavno preminuli umetnik Slobodan Era Milivojević bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Era Milivojević je jedan od pionira nove umetničke prakse u jugoslovenskoj umetnosti druge polovine 20. veka. Bio je nosilac Nagrade 39. oktobarskog salona Beogradu (1998), i Nagrade grada Beograda (2005), imao je status zaslužnog umetnika čija je umetnička praksa prepoznata kao jedinstvena i vredna u lokalnim i međunarodnim okvirima.

Milivojević nije samo čitav svoj vek posvetio umetnosti, njenom neprestanom razvoju i nesebičnom deljenju svog rada i svojih ideja sa kolegama, publikom i građanima, već je ostavio materijalna svedočenja o Beogradu i Beograđanima od sedamdesetih godina do danas. Obiman opus umetnika već je interpretiran u domenu kulture, istorije umetnosti, performansa, književnosti (Žarko Radaković, Svetislav Basara, Jovan Čekić, i drugi.).
Stručna javnost jedinstvena je u uverenju da lik i delo Ere Milivojevića zauzimaju istaknutu poziciju u srpskoj i jugoslovenskoj istoriji umetnosti, te da je naša odgovornost prema budućim generacijama, našoj istoriji umetnosti i kulture, da mu obezbedimo dostojanstven ispraćaj i mesto sećanja među drugim sugrađanima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji naše zemlje.

Neprepoznavanje i nemaran odnos prema sećanju na umetnika ovakvog statusa dovodi u pitanje odgovoran odnos vlasti prema najboljim nacionalnim dostignućima.
AICA-Srbija smatra da bi posthumno neuvažavanje značaja Ere Milivojevića moglo da ima sveobuhvatne posledice na srpsko društvo i kulturu.


AICA Srbija – Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija, u Beogradu, 21. mart 2021.


Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – Sekcija Srbije aktivno radi od osnivanja 1955. godine.

Udruženje likovnih kritičara je dobrovoljno, neprofitno, nestranačko i nepolitičko udruženje koje okuplja likovne kritičare i kustose čije se stručne i profesionalne delatnosti odnose na kritiku i pisanje tekstova o umetnosti u medijima, na edukaciju, na pripremu i realizaciju izložbi, a radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva na polju razvoja i unapređenja moderne i savremene umetnosti.